Chlor (z łac. Chlorum) Cl
Sylwin (występowanie: Niemcy, Wielka Brytania, Kanada, w Polsce
występuje na Kujawach), halit (Włochy, Francja, Portugalia, w Polsce w
kopalni soli „Wieliczka” oraz w Bochni), karnalit (Niemcy, Rosja,
Hiszpania, w Polsce głównie w Inowrocławiu i Kłodawie).
Niemetal, żółtozielony gaz o charakterystycznym drażniącym zapachu,
trujący, tworzy dwuatomowe cząsteczki Cl2, bardzo aktywny chemicznie.
Reaguje bezpośrednio z większością pierwiastków, jest silnym
utleniaczem. Chlor skrapla się w temperaturze - 34°C, z wodorem tworzy
bardzo mocny kwas HCl (kwas solny) występujący w żołądku człowieka.
HCl, NaCl, CaCl2, HClO4, HClO
Większość chloru wytwarzana jest elektrolitycznie, w procesie
membranowym, lub w procesie z ogniwem rtęciowym. W każdym procesie
roztwór soli (chlorek sodu lub potasu) poddaje się elektrolizie pod
wpływem bezpośredniego prądu elektrycznego, który przekształca jony
chlorkowe w chlor pierwiastkowy. W przypadku procesu elektrolizy etapy
procesu są następujące: po rozpuszczeniu w wodzie chlorek sodu tworzy
solankę, następnie do solanki doprowadzana jest energia elektryczna w
celu wytworzenia gazowego chloru (Cl2). W wyniku tego powstają dwie inne
substancje: soda kaustyczna (najczęściej w postaci wodorotlenku sodu
[NaOH]) i wodór (H2), reakcja ta zachodzi zgodnie z równaniem: 2NaCl +
2H2O = H2 + Cl2 + 2NaOH. Powstałe gazy (chlor i wodór) są od siebie
oddzielane, a wodór można wykorzystać do innych reakcji chemicznych.
Chlor jest surowcem do produkcji polichlorku winylu (PCV) jednego z
najczęściej produkowanego tworzywa sztucznego. Jest powszechnie
stosowany w basenach jako środek dezynfekujący. Pierwiastek ten jest
używany do produkcji kwasu solnego HCl, który jest stosowany w przemyśle
chemicznym do różnych celów takich jak produkcja soli czy
rozpuszczalników. Podczas produkcji papieru i tkanin chlor stosuje się
jako środek wybielający. Stosowany jest również w środkach czyszczących,
w tym w wybielaczach domowych, które są chlorem rozpuszczonym w wodzie.
Chlor stosuje się do wytwarzania chlorków, chlorowanych
rozpuszczalników, pestycydów, polimerów, kauczuków syntetycznych i
czynników chłodniczych.
Największym producentem chloru na świecie są Stany Zjednoczone,
istotnymi producentami są również Australia, Brazylia, Kanada, Chile czy
Chiny.
Chlor jest szeroko stosowany do dezynfekcji wody w systemach miejskich i
innych źródłach wody pitnej. Zapobiega to rozprzestrzenianiu chorób
zakaźnych i jest kluczowe dla zdrowia publicznego. Chlor jest skutecznym
środkiem do kontroli mikroorganizmów, bakterii i glonów w basenach i
innych obiektach rekreacyjnych. Chlor jest stosowany do oczyszczania
wody pitnej od roku 1908, kiedy to został wprowadzony w stanie New
Jersey, USA. W ciągu następnej dekady proces ten zyskał na popularności,
a od 1918 roku rząd USA nakazał oczyszczanie w ten sposób całej wody
pitnej. Produkcja i utylizacja plastików zawierających chlor, zwłaszcza
w przypadku odpadów, może stanowić problem ze względu na trudności w ich
biodegradacji. Gdyby cały chlor znajdujący się w morzach został
uwolniony do atmosfery w postaci gazu, ciężar atmosfery wzrósłby
pięciokrotnie. Jony chloru pomagają regulować ciśnienie osmotyczne i
pomagają nam trawić pokarm. Większość chloru w naszej diecie pochodzi z
chlorku sodu – czyli soli kuchennej. Sir Humphry Davy jako pierwszy
zidentyfikował chlor i nazwał go już w 1811 roku. Czysty chlor był już
produkowany kilkadziesiąt lat wcześniej przez Carla Wilhelma Scheele,
ale nie zdawał sobie sprawy, że jest to odrębny pierwiastek, zamiast
tego mylił go z tlenem. Davy nazwał chlor od greckiego słowa „chloros”
oznaczającego kolor zielono-żółty. Szacuje się, że jeden atom chloru
może zniszczyć 100 000 cząsteczek ozonu, powodując poważne zubożenie tej
kluczowej warstwy stratosferycznej i poważne zagrożenie dla naszego
klimatu. Jest to jeden z powodów, dla których należy obchodzić się z
chlorem bardzo ostrożnie.