Jod (z łac. Iodum) I
Można go znaleźć w śladowych ilościach niemal wszędzie: w wodzie,
glebie, skałach, roślinach, zwierzętach i ludziach. Największym źródłem
jodu jest woda morska, mieszcząca około 34,5 mln ton. Jednak stężenia są
tak niskie – średnio od 50 do 60 części na miliard (ppb) – że
bezpośrednia ekstrakcja nie jest możliwa.
Niemetal, tworzy ciemne kryształy o charakterystycznym zapachu, mniej
aktywny chemicznie niż chlor i fluor. Słabo rozpuszcza się w wodzie, ale
dobrze rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych, roztwory jodu
przyjmują barwę fioletową. Wodny roztwór jodu i jodku potasu (płyn
Lugola) tworzy charakterystyczny niebieski kolor w reakcji ze skrobią.
Pod wpływem ciepła sublimuje z formy stałej do gazowej bez przechodzenia
przez fazę ciekłą.
HI, NaIO3, KIO3, CuI2, Zn(IO3)2
Jod otrzymuje się jako produkt uboczny przy produkcji saletry
chilijskiej. W metodzie tej jodany częściowo redukuje się do jodków,
które następnie po zakwaszeniu reagują z nierozłożonymi jodanami,
tworząc wolny jod. Większość jodu przemysłowego na świecie pozyskiwana
jest z solanek (wody silnie nasyconej solą) wydobywanych w odwiertach
gazowych w Japonii oraz z rudy caliche wydobywanej na pustyni Atakama w
północnym Chile. W Stanach Zjednoczonych jod pozyskiwany jest z solanek
głębinowych w północnej Oklahomie.
Jod ma szereg zastosowań komercyjnych i można go znaleźć w różnych
środkach farmaceutycznych, środkach dezynfekcyjnych, tuszach i
barwnikach, katalizatorach, chemikaliach fotograficznych i suplementach
pasz dla zwierząt. Jod jest istotnym składnikiem diety, ponieważ jest
niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, w medycynie używany w postaci
jodyny lub jodków do dezynfekcji skaleczeń i ran oraz jako wewnętrzne
środki kontrastowe w technikach obrazowania, takich jak tomografia
komputerowa (CT), radiografia i fluoroskopia. Pierwiastek ten jest
używany w reakcjach chemicznych w chemii organicznej. Izotop jodu 131
jest wykorzystywany w scyntygrafii tarczycy.
Liderem produkcji jodu na świecie są Stany Zjednoczone. Ważnymi
producentami są również Azerbejdżan, Chile, Indonezja, Japonia i Rosja.
Jod odgrywa kluczową rolę w produkcji hormonów tarczycy - tyroksyny (T4)
i trójjodotyroniny (T3). Niedobór jodu może prowadzić do zaburzeń
funkcji tarczycy, w tym wola (powiększenia tarczycy), niepełnosprawności
intelektualnej i kretynizmu. Aby zapobiec niedoborom jodu w diecie, w
niektórych krajach dodaje się jod do soli kuchennej, co jest znane jako
jodowanie soli. Nawet u zwierząt może rozwinąć się wole z powodu
niedoboru jodu. Wole nie są rzadkością u psów, bydła, kóz, ptaków i ryb.
Nazwa "jod" pochodzi od greckiego słowa "iodes", co oznacza "fioletowy",
nawiązując do charakterystycznego koloru pary jodu. Fotografia była
pierwszym komercyjnym zastosowaniem jodu. W 1839 roku Louis Daguerre
wynalazł metodę tworzenia obrazów zwaną dagerotypami na cienkich
arkuszach metalu. Jod jest składnikiem opadu jądrowego, czyli
pozostałości materiału radioaktywnego spadającego z nieba po wybuchu
nuklearnym. Osoby przebywające w obszarze radioaktywnym są narażone na
wdychanie lub spożycie jodu, który w dużych dawkach jest wysoce
toksyczny.