Selen (z łac. Selenium) Se
Crooksite (występowanie głównie w Szwecji), clausthalite (głównie
Niemcy), umangite (Argentyna, Niemcy).
Niemetal, półprzewodnik, słabo rozpuszczalny w wodzie ale dobrze
rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych, występuje w różnych
odmianach alotropowych, z czego najtrwalszą z nich jest selen szary. W
niektórych reakcjach chemicznych sprawdza się jako katalizator
(substancja obniżająca energię aktywacji). W dużych ilościach jest
toksyczny, jednakże w odpowiednich dawkach jest niezbędny do
odpowiedniego funkcjonowania organizmu.
CuSe, FeSe, PbSe, NiSe, ZnSe, HgSe, SeO2, Na2Se
Na skalę przemysłową selen otrzymuje się jako produkt uboczny rafinacji
rud miedzi; z tego miejsca tlenek selenu rozpuszcza się w kwasie
azotowym a następnie przepuszcza przez tlenek siarki. Selen wytrąca się
w postaci czerwonego osadu, który jest odmianą alotropową β-selenu.
Selen jest stosowany w produkcji diod LED i fotokomórek, znajduje
również zastosowanie w barwieniu szkła, tworząc związki z metalami
ciężkimi, może zmniejszać ich toksyczność. Selen jest dodawany do
nawozów, aby uzupełnić niedobory w glebie i poprawić poziom tego
pierwiastka w roślinach. Wpływa korzystnie na wytwarzanie limfocytów T i
B oraz makrofagów, a tym samym na funkcjonowanie układu odpornościowego.
W 2011 roku wyprodukowano na świecie około 2000 ton selenu, głównie w
Niemczech, Japonii, Belgii i Rosji.
Ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne, selen jest czasami
dodawany do kosmetyków, aby pomóc w ochronie skóry przed działaniem
wolnych rodników i innymi czynnikami środowiskowymi. Niedobór
pierwiastka zwiększa ryzyko wystąpienia niedoczynności tarczycy. Selen
jest konieczny również do prawidłowej syntezy testosteronu. Selen swoją
nazwę wziął od greckiego słowa „selene”, co oznacza „księżyc”. Selen
odkryli wspólnie w 1817 r. szwedzcy chemicy Jöns Jakob Berzelius
(1779–1848) i Johan Gottlieb Gahn (1745–1818). Orzechy brazylijskie są
bogate w selen, nawet jeśli rosną na glebie ubogiej w ten pierwiastek.
Pojedynczy orzech zapewnia wystarczającą ilość selenu, aby zaspokoić
dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka.